Terapijska moć plesa za demenciju

Terapijska moć plesa za demenciju
tra
19

Kućna njega, također poznata kao 24-satna njega, nudi ljudima mogućnost da ostanu u vlastitom domu uz iskusnu podršku njegovateljice ili gerontodomaćice. Prijelaz na 24-satnu skrb često je za starije i nemoćne osobe manje stresan od preseljenja u starački dom, prvenstveno zbog njima poznatog i sigurnog okruženja, a posebno vrijedi za osobe koje pate od demencije. Kako se boriti protiv pogoršanja demencije od koje u Njemačkoj boluje oko 1,2 milijuna ljudi? Odgovor je: uz ples!

Ples je umjetnost i oblik komunikacije te prirodan ljudski izraz koji je prisutan u ritualima i slavljima od prapovijesti. Za starije osobe ples donosi mnoge dobrobiti, uključujući održavanje kognitivnih sposobnosti te poboljšanje fizičkih i psihosocijalnih aspekata. Redovite plesne aktivnosti mogu poboljšati pamćenje, dok prilagođeni plesni pokreti mogu biti korisni i za starije osobe sa demencijom.

Prednost 24-satne njege je fizička i emocionalna korist, budući da se mnoge starije osobe bore sa sve većom potrebom za potporom, osobito u kombinaciji sa demencijom. Njegovatelj ili njegovateljica se može potpuno koncentrirati na jednog štićenika, što npr. dom za umirovljenike ne može ponuditi. Osim toga, dnevna rutina se može osmisliti mnogo individualnije i više pažnje posvetiti osobi kojoj je potrebna njega.

Ples omogućuje izražavanje bez riječi i uspostavlja kontakt olakšavajući komunikaciju između starijih osoba i njegovatelja. Također pruža osjećaj neovisnosti i pomaže u održavanju dostojanstva. Ples pozitivno utječe na raspoloženje, smanjuje nemir i tjeskobu kod starijih osoba te pomaže u izražavanju misli i osjećaja.

Također pruža njegovateljima olakšanje od stresa i omogućuje drugačiju vrstu povezanosti sa starijim osobama i veću društvenu uključenost. Sudjelovanje u plesnim aktivnostima uz 24-satnu njegu može biti korisno za sve uključene i pružiti im trenutke radosti i slobode.

Zaplešite i priuštite si terapeutsku moć plesa kako biste zajedno doživjeli radost i povezanost te kako bi svi koji su uključeni u 24-satnu njegu ostali u formi i suprotstavili se demenciji.

Najnovije objave

chevron-downmenu-circle